Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Video: virikehäkki- ja luomukanalassa

Katso video

Tämä on video saksalaisesta virikehäkkikanalasta ja sveitsiläisestä luomukanalasta. Virikehäkkikanala on käytännössä samanlainen kuin Suomessa käytössä olevat virikehäkkikanalat.

Videolla on nähtävissä virikkeet, jotka direktiiviuudistuksen myötä on kaikista häkkikanaloista löydyttävä: metallinen, häkin alaosassa sijaitseva orsi, kuopimisalue ja sen rakenne sekä munintapesä. Kanojen käytettävissä oleva tila tulee myös videolla havainnollisesti esille.

Noin kahden minuutin kohdalla videolla siirrytään sveitsiläiseen luomukanalaan. Luomukanalassa kanat elävät vapaana kerrosritilöillä ja lattialla, josta osa on peitetty pehkulla, jota voi kuopia ja jossa voi kylpeä. Kaikille kanoille riittää myös eri korkeuksilla olevia orsia. Kanojen käytettävissä on myös munintapesät. Kanat pääsevät myös ulkoilemaan.

Videon kommenttiteksti

Videolla ei ole selostusta tai tekstitystä, mutta videoon liittyy seuraava kommenttiteksti (käännös: Maria Lindqvist):

EU:ssa tuli vuoden 2012 alussa voimaan perinteisten häkkikanaloiden kielto. Tämän jälkeen häkkikanaloissa tulee käyttää tietyin virikkein varusteltuja häkkejä, ja häkkikanaloita kutsutaan virikehäkkikanaloiksi, pienryhmäkanaloiksi tai varustelluiksi häkkikanaloiksi. Eläinten käyttäytymistieteelliseltä kannalta kyseiset virikkeet ovat vain pieni parannus.

EU-direktiivin mukaan kanoja saa pitää häkissä, jossa kanoja on 13 - 14 neliömetriä kohti. Häkin korkeus on noin 45 cm. Häkissä tulee olla pieni munintapesäksi tarkoitettu muoviliuskoin rajattu alue ja materiaalia, jota kanat voivat nokkia ja kuopia, mutta jona usein käytetään tavallista kananrehua kuivikkeiden sijaan. Häkeissä tulee olla myös kynsien lyhentämiseen soveltuva alue. Koska häkit ovat matalia ja tilaa on hyvin rajoitetusti, kanat eivät pysty lentämään häkeissä, mikä on eräs kanojen välttämättömiä lajityypillisiä toimintoja. Kanat voivat liikkua varustelluissa häkeissä hiukan enemmän kuin perinteisissä häkeissä, mutta niiden liikkumatila on edelleen hyvin rajoittunut.

Videolla olevassa hallissa pidetään 8 000 munijakanaa. Häkit ovat neljässä kerroksessa, ja jokaisessa häkissä on 60 lintua. Keinovalaistusta pidetään yllä 16 tuntia vuorokaudessa.

Kanojen perustarpeet pääsevät tyydyttymään näissä ns. virikkeellisissä häkeissä vain erittäin rajoitetusti. Koko lainsäädäntömuutos on todellisuudessa vain pieni parannus munijakanojen hyvinvointiin, mutta avaa tuottajille mahdollisuuden väitteisiin, joiden mukaan kanoille tarjotaan kaikki, mitä ne tarvitsevat. Huonosti informoitua kuluttajaa nämä väitteet voivat johtaa harhaan. Kuluttajien olisi tärkeää ymmärtää, miten ns. virikkeelliset häkit eroavat muista tuotantotavoista, jotka ovat munijakanojen hyvinvoinnin kannalta parempia.

Leo Steiner, sveitsiläinen munantuottaja: "Sveitsiläiset ovat valveutuneita kuluttajia. Heille on tarjottu tietoa munantuotantotavoista. Me tuottajat olemme siitä onnellisessa asemassa, että meillä on tukenamme suuri määrä kuluttajia, jotka ovat valmiit maksamaan korkeamman hinnan eläinystävällisemmin tuotetuista kananmunista. Tämä on mielestäni win-win -tilanne kaikille osapuolille; eläimille, tuottajille ja kuluttajille."

Steinerin farmi on yksi suurimmista Sveitsissä ja sijaitsee Dagmarsellen-nimisessä kylässä. Steinerilla on noin 18 000 kanaa, jotka on jaettu useihin eri halleihin. Kuten useimmissa munantuotantokanaloissa Sveitsissä, kanoilla on vapaa pääsy ulos myös talvella nokkimaan, kuopimaan ja ottamaan hiekkakylpyjä.