Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Suomen kanalat

Suomessa kanoja kasvatetaan enemmän kuin muissa Pohjoismaissa. Broilerinlihan kulutus kasvaa jatkuvasti, mutta myös kananmunien kulutus on viime vuosina kääntynyt jälleen kasvuun.

Kaupallisista kanaloista lajityypillisintä elämää elävät luomukanaloiden ja ulkokanaloiden kanat. Luomukanaloiden parhaita puolia ovat muita tuotantokanaloita alhaisempi eläintiheys, luonnonvalo ja ulkoilumahdollisuus. Ravinto on luonnonmukaisesti tuotettua, ja kanat saavat päivittäin virikeruokaa, kuten kuivaa heinää tai porkkanoita. Ulkokanaloissa kanat taas pääsevät ulkoilemaan ympäri vuoden.

Harrastekanaloiden suosio on kasvussa, ja yhä useamman suomalaisen haaveissa on pieni parvi kotkottajia. Harrastekanaloita on monenlaisia, mutta yhteistä niissä on se, että kanat saavat monesti elää niissä lajityypillisempää ja virikkeellisempää elämää kuin kaupallisissa kanaloissa. Kanojen pito harrastekanaloissakaan ei ole ongelmatonta. Innokkaan pienkanalaharrastajankin on syytä hankkia kattavat perustiedot kanojen hoidosta.

Suurin osa Suomen kanoista elää häkkikanaloissa. Häkkikanaloissa häkit on pinottu yleensä useaan kerrokseen. Yhdessä häkissä saa pitää 60 kanaa, noin 13 kanaa neliömetrillä.