Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Ruokinta

Teollisissa kanaloissa ruokinnan hoitaa automaattihihna.

Kanan ruokinnalla on iso vaikutus kanan hyvinvointiin ja munintaan. Eräät kanojen käyttäytymishäiriöt voivat pahentua vääränlaisen ruokinnan seurauksena. Kanan ruokavalio on säilynyt samanlaisena viidakkokanan ajoilta, kuten sen käyttäytymistarpeetkin.

Kana on kaikkiruokainen, kuten ihminenkin. Luonnossa sen ravintoa ovat siemenet, vihreät kasvinosat, hedelmät, marjat, madot, hyönteiset ja toukat. Ulkoilutarhassa kanan suurinta herkkua ovat kastemadot, joiden löytymisestä iloitsee koko lauma. On tärkeää, että kotikanan ruokavaliossa on riittävä määrä eri ravintoaineita oikeassa suhteessa.

Kaupallisilla hybrideillä on suurempi ravinnontarve ja tarkemmat vaatimukset ruuan suhteen kuin perinteisillä roduilla. Monet harrastekanalan pitäjät syöttävät kanoille teollista kananrehua varmistaakseen ravinnon riittävän monipuolisuuden. Kananrehua voi ostaa maatalouskaupoista.

Luomukanaloissa ei saa käyttää tavanomaisia teollisia rehuja, joten jokaisella luomutilalla täytyy suunnitella oma luomuhyväksytty rehuseos, joka on koostettu pääosin oman tilan tuotteista.

Harrastekanaloissa halutaan usein syöttää kanoille kotitalousjätteitä. Silloin rehu saattaa olla puolitiivistettä, jonka lisäksi esimerkiksi puolet kanan päivittäisestä ruokamäärästä muodostuu jyvistä ja kotiruuasta. Kanoille sopivat useimmat ihmisten ruoat, mutta kovin suolaisia ja voimakkaasti maustettuja ruokia kannattaa välttää. Ruoantähteitä kanoille saa antaa vain pieniä määriä, jotta ruokavalio pysyisi tasapainoisena. Äkilliset ruokinnan muutokset (suuri määrä yhdenlaista ruoantähdettä yhtenä päivänä ja toisenlaista toisena päivänä) voivat aiheuttaa myös ruoansulatusvaivoja.

Useimmat ihmisten ruoat pieninä määrinä sopivat kanoille. Tässä harrastekanalassa kanat saavat pääasiassa teollista kananrehua.

Sopivaa kananruokaa ovat vihannekset, juurekset ja hedelmät raakoina ja kypsennettyinä, leipä, keitetyt perunat, puuro, riisi ja makaroni. Runsaasti hiilihydraatteja sisältävien ruokien kanssa on syytä olla sikäli tarkkana, että kanat eivät pääse lihomaan. Sipuli ja avokado on todettu haitallisiksi kanoille.

Tavallinen maito ei käy kanoille, sillä ne ovat laktoosi-intolerantteja. Kanoille sopivat paremmin hyla- ja hapanmaitotuotteet. Lihaa, kalaa ja munaruokia voi antaa hillitysti. Jos kana syö raakaa kalaa, kalan maku maistuu usein munissakin.

Kanat tarvitsevat aina ruoan lisäksi kalkkia, soraa ja raikasta vettä. Kanankalkkia saa ostaa maatalouskaupoista ja sen avulla kana saa rakennettua muniinsa vahvan kuoren. Kaupasta ostetun kanankalkin sekaan voi murustaa kuivattuja kananmunankuoria. Kuoret täytyy kuitenkin ensin kuivata hyvin ja sitten murentaa pieniksi paloiksi. Liian isot kuorenpalat voivat innostaa kanoja nokkimaan jatkossa omia muniaan rikki.

Karkeaa hiekkaa tai hienoa soraa kana tarvitsee, koska sillä ei ole hampaita. Yksi kana tarvitsee kuukaudessa keskimäärin alle puoli teelusikallista soraa. Sitä täytyy kuitenkin aina olla kanan saatavilla, kuten kalkkia ja vettäkin. Kanan vedentarve on 2-3 desilitraa päivässä.

Lähde: Suomen Rotukanayhdistys

Lisätietoa kanan ruokinnasta esimerkiksi Siipikarjaliitosta.