Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Orret

Virikehäkkikanaloissa orsi on metallinen ja sijaitsee häkin pohjalla.

Kanalla on luontainen tarve nousta yöksi orrelle tai puun oksalle nukkumaan. Ylin orsi on nukkumapaikkana aina suosituin, ja se täyttyy ensimmäisenä. Vaikka kanat pitävät mielellään toisiinsa etäisyyttä, orrella ne voivat nököttää aivan kylki kyljessä.

Jos kana ei pääse nousemaan yöksi ylemmäs nukkumaan, se kokee tilanteen epämiellyttävänä. Paras orsimateriaali on puu. Jalkapohja hengittää sitä vasten paremmin kuin muoviorrella. Keskikokoisille kanoille sopiva orren paksuus on 3,5 - 4cm. Keskikokoisia kanoja ovat esimerkiksi suomalaiset maatiaiskanat ja kaupalliset hybridit.

Luonnosta otetut sopivan paksuiset oksat ovat loistavaa orsimateriaalia, sillä niiden muoto on jaloille täysin sileää ortta vielä parempi vaihtoehto.

Orret kannattaa sijoittaa kanalassa sellaiseen paikkaan, jonka läpi ei usein kuljeta. Kanat nimittäin ulostavat usein orrella istuessaan. Älä siis sijoittele myöskään ruokintakulhoja orren alle tai orsia aivan toistensa alle.

On suositeltavaa varata ainakin 25 cm pituinen pätkä ortta kanaa kohden. Orsien kiinnityskorkeus riippuu kanan rodusta. Maatiaiset ja valkoiset hybridit ovat niin hyviä lentäjiä, että alin orsi voi hyvinkin olla metrin korkeudella. Sen sijaan esimerkiksi silkkikana on niin huono lentäjä, että sen alimman orren on oltava vain muutaman kymmenen sentin korkeudessa.

Lähde: Olsson IA, Keeling LJ. Night-time roosting in laying hens and the effect of thwarting access to perches. Appl Anim Behav Sci. 2000 Jun 1;68(3):243-256.

Oksat ovat parasta orsimateriaalia.