Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Kuivikkeet

Kanalan kuivikkeilla on muitakin tärkeitä ominaisuuksia kuin vain sitoa ulosteita itseensä. Kuivikkeet ovat kanoille tärkeä virike, kun ne etsivät ruokaa niiden joukosta ja ottavat kuivikkeessa hiekkakylpyjä. Hiekkakylpyjen ottaminen rentouttaa kanoja.

Sana hiekkakylpy ei tarkoita vain hiekassa kylpemistä. Kanat rentoutuvat ottamalla kylpyjä myös kutterinpurussa, turpeessa tai kuivassa mullassa. Pikku tiput opettelevat kylpemään esimerkiksi pehmeässä turpeessa, sillä purut ovat kananpoikasille vielä liian isoja kylpemiseen.

Kuivikkeet kannattaa vaihtaa usein, ja parhaita kuivikeaineksia ovat puru ja oljen ja turpeen sekoitus. Olki yksinään ei juurikaan sido kosteutta. Pelkkä turve taas pölyää kovasti. Entisaikoina neuvottiin pitämään kanalassa koko talvi paksua kuivikekerrosta, jonka päälle lisättiin aina välillä uutta kuiviketta. Koko komeus tyhjennettiin ulos kanalasta vasta keväällä. Tällöin ilmanlaatu ehti kevääseen mennessä usein muuttua hyvin huonoksi, sillä lantaa oli kanalassa niin paljon.

Jo kanalaa suunnitellessa kannattaa miettiä lattiaratkaisu sellaiseksi, että kanalaa on helppo siivota.