Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Ilmanlaadun ja valon merkitys

Näköaisti on kanalle hyvin tärkeä. Siksi valolla on sille paljon merkitystä. Kanat ovat aktiivisimmillaan valoisaan aikaan ja niiden muninta käynnistyy, kun päivät ovat tarpeeksi pitkiä. Ikkunoilla on tärkeä osuus kanalan valaisemisessa. Lampuista paras on hehkulamppu. Loisteputkilamput stressaavat kanoja, jotka näkevät loisteputkilampun vilkkumisen ihmistä paremmin.

Vapaasti ulos ja sisälle liikkuvat kanat tulevat kesälläkin itsekseen yöksi kanalaan nukkumaan. Kanalassa onkin mukavasti hämärämpää kuin ulkosalla. Kesällä kanat saattavat herätä ja lähteä ulkoilemaan aikaisin auringon noustessa, minkä huomaa erityisesti, jos omassa kanaparvessa on myös kukko.

Kanalan ilmanlaadusta on elänyt pitkään sinnikkäitä, kanojen kannalta haitallisia uskomuksia. On ajateltu, että tunkkainen kanala on ihan ok ja kuivikkeita voi vaihtaa hyvin harvoin. Huono ilmanlaatu onkin yksi yleisimmistä kanaloiden hoitovirheistä. Kanalla on hyvä hajuaisti, ja ilmanlaadulla on kanojen viihtyvyydelle suuri merkitys. Jos itse viihdyt kanalassa, niin kanakin viihtyy. Jos sen sijaan ilma on mielestäsi pölyinen tai tunkkainen, se on sitä myös kanalle.

Kuivikkeet on vaihdettava riittävän usein. Kolme merkittävintä ilmanlaatuun vaikuttavaa asiaa ovat kanalassa olevan lannan määrä, kanalan lämpötila ja ilmanvaihto. Kanalan ilmanlaadun selvittämisessä voi kääntyä myös ammattilaisten puoleen, jos sisäilman laatu mietityttää.

Jos ilmassa on ammoniakkia, sen havaitsee ominkin aistein. Ammoniakki haisee pistävältä ja ärsyttää hengityselimiä. Jos ammoniakkipitoisuus kanalassa nousee liian suureksi, voi ammoniakki vahingoittaa kanan silmiä ja jopa sokeuttaa ne. Eli jos itse haistat ammoniakin, on syytä ryhtyä pikaiseen kuivikkeiden vaihtoon.