Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Kanan kasvattajalle

Vaikka ihminen kesytti kanan jo tuhansia vuosia sitten, kesykanat muistuttavat yhä monella tavalla villejä sulaisiaan. Jos miettii millaisessa ympäristössä kana on onnellisimmillaan, voi kuvitella eteensä viidakon. Mitä sellaisia asioita metsässä on, jotka tekevät kanan tyytyväiseksi?

Metsästä löytyy esimerkiksi paljon suojaa antavia kasveja sekä paljon tutkittavaa ja nokittavaa. Kesykanan perustarpeisiin kuuluu sen esiäitien lailla kuopia maata tai pehkuja nokallaan ja jaloillaan. Se nauttii hiekkakylpyjen ottamisesta ja haluaa viidakkokanan tavoin nousta nukkumaan korkealle, kuten orrelle tai oksalle. Siellä se tuntee olevansa turvassa petoeläimiltä.

Kanat eivät ole tottuneet elämään pienissä häkeissä, vaikka häkkikanaloita on ollut olemassa yli 50 vuoden ajan. Luonnolliset käyttäytymistarpeet periytyvät sukupolvelta toiselle synnynnäisinä eivätkä katoa jalostamallakaan. Eläinten viihtyminen edellyttää, että ne voivat toteuttaa luontaisia tarpeitaan.

Kanalla on luontainen tarve nousta yöksi orrelle tai puun oksalle nukkumaan. Kuvan kotitarvekanalassa kaikille löytyy riittävästi tilaa yöpyä.