Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Poikasen elämää

Emon hautomat ja kasvattamat tiput oppivat emoltaan tärkeitä taitoja, kuten sen, mistä löytää ruokaa ja vettä.

Niin kuin ihmislapselle, myös tipulle ensimmäiset elinviikot ovat hyvin tärkeitä. Silloin kananpoikaselle kehittyvät esimerkiksi vastustuskyky tauteja vastaan ja höyhenpeite. Vastakuoriutunut tipu painaa vain muutamia kymmeniä grammoja.

Untuvikon paino nousee lähes viisinkertaiseksi kolmen ensimmäisen viikon aikana. Broileritipujen paino nousee huomattavasti enemmän, ja seitsemän päivän iässä painonlisäys on 16 % elopainosta. Kuudessa viikossa broileri on kasvanut 1,7 kilon painoiseksi, jolloin se on valmis teurastettavaksi.

Elämänsä ensimmäisen vuorokauden kananpoikanen huilii, sillä kuoriutuminen on rankkaa. Se lepäilee lämpimässä emon tai lämpölampun alla. Toisena elinpäivänään se alkaa jo kävellä ja nokkia.

Noin kuukauden ikäiseksi asti kananpoikanen nukkuu lattialla emon vatsan ja siipien alla. Sen jälkeen se alkaa harjoitella matalille orsille pyrähtelyä.

Jos kanan on tarkoitus tottua ihmisen seuraan, kannattaa ihmisen viettää paljon aikaa tipujen kanssa. Vaikka kana ei kaipaakaan ihmisen seuraa, on sen hyvä tottua ihmiseen pienestä pitäen. Niin se ei turhaan pelkää ihmistä ja stressaannu aina kun ihminen tulee käymään kanalassa. Harrastekanalassa ihmiseen tottuminen voi käydä kuin itsestään ihmisen käydessä ruokkimassa kanat ja poikaset monta kertaa päivässä. Samalla voi viettää vielä muutaman lisähetken poikasten kanssa niitä tarkkaillen ja niiden seurassa oleillen.

Teurasiässä olevat broilerit ovat 5 - 6 viikon ikäisiä poikasia.