Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Kuoriutuminen

 

Kananmunantuotantoon kasvatettavan kanan elämä alkaa hautomossa, jossa emopolven kanojen munista haudotaan tipuja. Heti kuoriutumisen jälkeen tiput lajitellaan sukupuolen mukaan. Koska ainoastaan kanat tulevat tuottamaan munia, tapetaan kukkopojat heti untuvikkoina.

Silloin kun kana saa itse hautoa munansa, se oppii tuntemaan poikasensa jo ennen niiden kuoriutumista. Päivää ennen kuoriutumista poikaset alkavat viestiä emonsa kanssa kuoren läpi piipittämällä. Kuoriutumisen jälkeen emo ja poikaset oppivat tuntemaan toisensa myös ulkonäöltä, ja niille kehittyy voimakas halu olla yhdessä, mitä kutsutaan leimautumiseksi. Poikanen leimautuu tuttuun emoonsa.

Kuoriutumisen jälkeen tuotantokanojen untuvikot siirretään hautomoista kasvattamoihin, joiden olosuhteet vastaavat yleensä niitä kanaloita, joihin kanat tulevat lopulta päätymään. Kasvatuskanalassa lintuja kasvatetaan noin 15 viikkoa, kunnes ne siirretään munituskanaloihin. Kanat aloittavat munimisen noin 18 viikon iässä tuottaen noin yhden munan päivässä.

Poikasvaihe on kananpoikaselle tärkeää oppimisen aikaa. On hyvin tärkeää, että poikasten elinympäristössä riittää kiinnostavaa tekemistä. Jos ympäristö on puutteellinen, poikasen käytös kehittyy väärään suuntaan. Poikasen tulisi esimerkiksi löytää nokkimalla kuivikkeen seasta syömäkelpoisia herkkuja. Jos niitä ei löydy, poikanen voi alkaa suunnata nokkimistaan vääriin kohteisiin, esimerkiksi toisten tipujen höyheniin. Poikasena opitut vääristyneet tavat jäävät linnulle aikuiseksi asti.

Emon hautomat tiput oppivat emoltaan tärkeitä taitoja, kuten sen, mistä löytää ruokaa ja vettä. Niissä pienissä harrastekanaloissa, joissa poikaset haudotaan koneella, omistaja voi opettaa tiput tulemaan syömään oikeaan paikkaan. Kun hän naputtaa sormellaan lattiaa ruokakupin vierestä samalla tavalla kuin emo naputtaisi nokallaan, tiput tietävät, että sieltä löytyy ruokaa.
Suurkanaloissa tiput joutuvat etsimään ruoan ja veden itse. Useimmat löytävät ne, mutta lukuisat poikaset ehtivät kuolla nälkään ja janoon ennen sitä.