Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Kanarodut

Maailmassa on noin 300 kanarotua, ja Suomessa niistä kasvaa noin 50 eri rotua. Suurinta osaa näistä roduista on Suomessa kuitenkin hyvin harvoja yksilöitä. Ne asuvat joidenkin yksittäisten kanaharrastajien hoivissa.

Eri kanarodut ovat erilaisia esimerkiksi luonteeltaan, ravinnontarpeeltaan ja lentotaidoltaan. Lihantuotannossa käytettäviä kanoja kutsutaan broilereiksi.

Hy-Line on yleinen teollisessa munantuotannossa käytetty kanarotu. Tämä Hy-Line -kana asuu poikkeuksellisesti kotitarvekanalassa.


Häkkikanalat alkoivat yleistyä sotien jälkeen 1940-luvulla, ja broilerinkasvatus alkoi Suomessa vuonna 1959. Aluksi munija- ja lihakanaloissa käytettiin perinteisiä kanarotuja, mutta hiljalleen hybridikanat korvasivat suurkanaloissa ja monissa pienkanaloissakin perinteiset kanarodut.

Hybridit ovat suurten ulkomaalaisten yritysten kehittämiä roturisteytyksiä. Se tarkoittaa, että hybridit on tehty yhdistämällä eri kanarotuja keskenään. Hybridien jalostuksessa on keskitytty munantuotannossa siihen, että kana munii mahdollisimman paljon. Lihantuotannossa on keskitytty siihen, että kana kasvaa suureksi mahdollisimman nopeasti.

Ruskeat hybridit munivat ruskeita munia ja valkoiset valkoisia. Yli 90 % munivista kanoista on valkoisia hybridejä. Yleisimmät Suomessa käytetyt hybridit ovat peräisin Saksasta ja Yhdysvalloista.

Suomen kaikki broilerit ovat Ross-yhtiön kehittämiä hybridejä, ja jokaisen Suomessa elävän broilerin isovanhemmat on tuotu Suomeen Skotlannista. Broilerit ovat kookkaampia kuin munijakanat, mutta ne ovat silti vasta kuukauden ikäisiä linnunpoikasia, kun ne teurastetaan.

Jalostuksen avulla broilerien kasvunopeutta lisätään jatkuvasti. Ne painavat muutaman viikon ikäisenä saman verran kuin munijakanat painavat muutaman kuukauden iässä.

Yksi tunnetuimmista perinteisistä kanaroduista on suomalainen maatiaiskana. Maatiaiskanoissa on reilu tusina eri kantaa, joista tavallisimmat ovat savitaipaleen, piikkiöläinen, horniolainen, alhon, hämäläinen, iittiläinen ja kiuruvetinen kanta. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT otti kesällä 1998 maatiaiskanat erityiseen suojelukseensa. Projekti on onnistunut, ja suomalaisia maatiaiskanoja asuu ympäri Suomea tuhansia.