Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Kanan aistit

Kanan tärkeimmät aistit ovat näkö ja kuulo, kuten muillakin linnuilla. Kanan silmät sijaitsevat pään sivuilla, joten sen näkökenttä on paljon laajempi kuin ihmisellä ja se näkeekin parhaiten sivuilleen. Kun kana haluaa katsoa jotain maassa olevaa tarkkaan, se kallistaa päätään.

Kanoilla on tarkempi näkö kuin ihmisillä. Siksi ne voivat viestiä toisilleen niin pienillä eleillä ja liikkeillä, että ihmiset eivät välttämättä huomaa niitä. Kanojen eleitä oppii ymmärtämään paremmin viettäessään aikaa niiden kanssa.

Kana kuulee sellaisiakin äänitaajuuksia, joita ihmiset eivät kuule. Kanat kuulevat matalampia ääniä kuin ihmiset, mutta ihmisten kyky kuulla korkeita ääniä yltää kanaa korkeammalle.

Kanat aistivat kivun, kuuman ja kylmän samalla tavalla kuin nisäkkäätkin. Niiden makuaistikin on pitkälti samanlainen kuin ihmisillä. Kanat eivät yleensä kuitenkaan pidä kovin kitkerästä, happamasta, suolaisesta tai makeasta.

Aikaisemmin luultiin, ettei kanalla olisi juurikaan hajuaistia, mutta nykyään tiedetään enemmän. Kanoilla ja monilla muilla linnuilla on hajuaisti ja on huomattu, että esimerkiksi kananpoikanen saattaa jättää ruuan syömättä siksi, että se ei pidä sen hajusta, pikemminkin kuin siksi, että se näyttää epäilyttävältä.

Kanan näkökenttä on noin 300 astetta, ihmisen näkökenttä noin 180 astetta.