Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Kana parvessa

Lattikanalassa voidaan pitää tuhansia kanoja samassa tilassa.

Kanoista on mukavinta elää sellaisessa ryhmässä, jossa on enintään 20 - 30 kanaa ja ainakin yksi kukko. Harrastekanalassa kukkoja on hyvä olla enemmän, jopa yksi viittä kanaa kohti. Kana kaipaa lajitovereiden seuraa, vaikka se pitääkin mielellään hajurakoa muihin esimerkiksi syödessään.

Jos kanat saavat päättää, ne hakeutuvat pieniin parviin ja väljiin tiloihin. Kun parven koko alkaa olla yli 30 yksilöä, kanat käyvät aikaisempaa levottomammiksi ja konflikteja syntyy herkemmin. Sen seurauksena parvi jakautuu usein osaparviin.

Kanat viihtyvät parhaiten pienissä parvissa. Kotitarvekanaloissa kanojen olosuhteet on mahdollista järjestää ihanteellisiksi.

On siis suositeltavaa pitää kanoja alle 30 kanan parvessa tai selkeästi sitä suuremmassa parvessa, jolloin muodostuu osaparvia. Osaparvet eivät kuitenkaan synny automaattisesti, vaan niiden muodostumista edistää kukkojen läsnäolo parvessa. Tällöin osaparvet muodostuvat kukkojen ympärille. Osaparvien syntymistä edistää runsas tila kanalassa, jolloin osaparvien on helpompi oleskella toisistaan erillään.

Toinen kriittinen luku näyttäisi olevan 60 kanan paikkeilla. Tutkimuksessa havaittiin, että 60 kanan parvessa kanat olivat paremmin ravittuja ja fyysisesti paremmin voivia kuin täysin vastaavalla hoidolla ja ruokinnalla kaksi kertaa isommassa tilassa ollut 120 kanan parvi.

Lähde: L. J. Keeling, I. Estevez,R. C. Newberry and M. G. Correia: Production-Related Traits of Layers Reared in Different Sized Flocks: The Concept of Problematic Intermediate Group Sizes (Poultry Science 2003)