Sivusto on arkistoitu, eikä sitä enää päivitetä

Hyvinvoinnin haasteita

Kaikkien eläinten tavoin kanalla on synnynnäisiä käyttäytymistarpeita, jotka periytyvät sukupolvesta toiseen. Kana viihtyy vain, jos se pääsee toteuttamaan niitä, kuten kuopimista, orrella nukkumista ja hiekkakylpyjä.

Kanalla on edelleen geeneissään suuri osa viidakkokanan käyttäytymistarpeista. Käyttäytymistarpeella tarkoitetaan tietylle eläinlajille ominaista, hyvin voimakasta sisäsyntyistä halua päästä tekemään juuri tiettyjä asioita, jotka ovat luonnossa tämän lajin selviytymiselle elintärkeitä. Koska käyttäytymistarpeet ovat synnynnäisiä ja koska ne ovat luonnossa olleet vuosimiljoonien ajan välttämättömiä eloonjäämiselle, ne eivät yleensä katoa, vaikka lajia pidettäisiin kotieläimenä satojen tai tuhansien sukupolvien ajan.

Käyttäytymistarpeille yhteistä on, että niiden toteuttaminen on eläimelle itsessään palkitsevaa. Kana siis esimerkiksi kuopii maata siksi, että se tuntuu hyvältä, eikä vain löytääkseen ruokaa.

Käyttäytymistarpeet eivät ole eläimelle pelkkää ylellisyyttä. Ne ovat niin voimakkaita, että eläin turhautuu, jos se elää ympäristössä, jossa niitä ei pääse toteuttamaan.

Hiekkakylpyjen ottaminen kuuluu kanan perustarpeisiin. Luomukanaloissa vähintään kolmannes pinta-alasta on pehkua, jossa kanat voivat kulkea, kuopsuttaa ja kylpeä. Kuvan kanat kylpevät Sami Helinin luomukanalassa Loimaalla.